Tydzień 1

catering-dla-dzieci-1PONIEDZIAŁEK

Propozycja 1

Twarożek z tuńczykiem i szczypiorkiem

(ser twarogowy półtłusty, jogurt naturalny, tuńczyk w sosie własnym, szczypiorek, pieprz)

Bułka z ziarnem

Sok marchewkowy (z sokowirówki)

Propozycja 2

Owsianka z winogronami

(płatki owsiane, kasza manna, mleko 2%, winogrona granatowe)

Herbata malinowa

WTOREK

Propozycja 1

Jajecznica z szczypiorkiem, owoc

(jaja kurze całe, masło śmietankowe, szczypiorek)

Chleb żytni pełnoziarnisty

Sezonowy owoc, np. mandarynka, kiwi

Herbatka owocowa

Propozycja 2

Sałatka brokułowa, ciemne pieczywo

(brokuły gotowane, ser biały półtłusty, nasiona słonecznika prażone bez dodatku tłuszczu, oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, czosnek, pieprz)

Chlebek razowy z masłem śmietankowym

Herbatka z łyżeczką miodu pszczelego

ŚRODA

Propozycja 1

Płatki na mleku

(płatki kukurydziane , mleko 2%)

Bułka z masłem i pomidorem, owoc

(bułka z pestkami dyni, masło śmietankowe, pomidor)

Sezonowy owoc, np. kaki

Herbatka owocowa

Propozycja 2

Kanapka z serami i ogórkiem małosolnym, owoc

Bułka grahamka, serek do smarowania pieczywa (np. jogurtowy z przyprawami), ser żółty, ogórek małosolny

Sezonowy owoc, np. mandarynka

Kakao (mleko 2% + kakao rozpuszczalne z witaminami)

CZWARTEK

Propozycja 1

Serek z owocami i migdałami, bułeczka z masłem

(serek homogenizowany naturalny, świeże owoce, np. gruszka, banan, migdały)

Bułeczka z ziarnem i z masłem śmietankowym

Herbata z miodem pszczelim i limonką

Propozycja 2

Owsianka czekoladowo – śliwkowa

(płatki owsiane, jogurt naturalny, mleko, kakao, śliwki suszone)

Herbatka owocowa

PIĄTEK

Propozycja 1

Serek wiejski ze szczypiorkiem i kiełkami, owoc:

(serek wiejski, szczypiorek, siełki)

Bułka grahamka

Masło śmietankowe

Owoc, np. mandarynka

Kakao

Propozycja 2

Omlet z warzywami, chleb pełnoziarnisty

Chleb żytni pełnoziarnisty

(Jaja kurze całe, jogurt naturalny, świeże warzywa (np. papryka, cebulka, szpinak, cukinia)

Masło śmietankowe

Bawarka

Tydzień 1

PONIEDZIAŁEK

Propozycja 1

Sałatka makaronowa

(Makaron z pszenicy durum (np. kolorowy), pieczarki marynowane, kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, szynka drobiowa, majonez wymieszany z jogurtem naturalnym )

Herbata z łyżeczką miodu pszczelego

Propozycja 2

Grahamka z wędzonym łososiem i oliwkami

(Grahamka, masło śmietankowe, łosoś wędzony, oliwki marynowane )

Herbatka zielona z opuncją figową

WTOREK

Propozycja 1

Kasza manna z bananami i cynamonem

(Kasza manna, mleko 2%, dojrzałe banany, cynamon, miód pszczeli )

Herbata zielona z miodem pszczelim

Propozycja 2

Placuszki owsiane z rodzynkami

SKŁADNIKI na większą ilość:

  • Płatki owsiane (1 szklanka)
  • Ser twarogowy chudy (1 kostka)
  • Rodzynki – 2 garście
  • 2 jajka
  • Cynamon
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki

Płatki owsiane zmielić blenderem, tak żeby większość z nich tworzyła "mączkę", dodać ser, rodzynki, jajka, jogurt i przyprawy, rozmieszać widelcem. Kłaść na rozgrzaną patelnię teflonową, przewracać po kilka razy, żeby jajo się w środku ścięło. Wychodzi ok. 13 placuszków.

ŚRODA

Propozycja 1

Tosty z szczypiorkiem i szpinakiem

Chleb tostowy pełnoziarnisty

(Liście szpinaku, szczypiorek, wędlina drobiowa, ser żółty, masło śmietankowe )

Koktajl malinowy (kefir, maliny, miód pszczeli)

Propozycja 2

Jogurt z owocami, bułka z masłem śmietankowym

(Jogurt naturalny ,sezonowe owoce, np. brzoskwinia, banan, melon

Bułka z siemieniem lnianym i otrębami

Masło śmietankowe

Herbata z miodem pszczelim i limonką

CZWARTEK

Propozycja 1

Jajecznica jogurtowa

(Jajka, jogurt naturalny, sól himalajska, pieprz, szczypiorek )

 

Przepis: Rozgrzewamy patelnię przetartą oliwą z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką, wlewamy na patelnię. Podajemy z razowym pieczywem posmarowanym masłem śmietankowym.

Propozycja 2

Kanapeczki z mozzarellą z ziołami

(Bułka grahamka, masło śmietankowe, serek mozzarella posypany ziołami (np. prowansalskimi), kiełki )

Sok pomarańczowy (z sokowirówki)

PIĄTEK

Propozycja 1

Kasza jaglana z dynią i rodzynkami

(Kasza jaglana,płatki owsiane błyskawiczne, dynia, siemię lniane (zmielone), rodzynki,cynamon )

 

Przepis: Do garnka, w którym będziemy gotować owsiankę, wsypujemy płatki z kaszą i płuczemy je pod bieżącą wodą. Płatki i kaszę zalewamy zimną wodą, wrzucamy pokrojoną dynię, rodzynki i siemię lniane. Gotujemy. Po chwili dodajemy cynamon. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 min.

Bawarka

Propozycja 2

Kasza kukurydziana z powidłami

(Kasza kukurydziana, masło śmietankowe, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, powidła, np. śliwkowe

 

Przepis: Gotujemy wodę, a następnie do wody wsypujemy powoli kaszkę kukurydzianą, ciągle mieszając. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu. Do kaszki dodajemy masło, a po chwili gałkę muszkatołową.  Następnie wlewamy łyżkę zimnej wody i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Kaszkę można podawać  z powidłami.

Kakao

 

catering-dla-dzieci-4

catering-dla-dzieci-3

catering-dla-dzieci-5